Пожар уби над 245 души в бразилски нощен клуб

Фойерверки в основата на пожара.

27.01.2013 | 12:57
Пожар уби над 245 души в бразилски нощен клуб

(Обновена в 15.40)

Най- малко 245 души са загинали в бразилския нощен клуб Kiss в южния град Санта Мария, щата Рио Гранде до Сул. Инцидентът е бил предизвикан от пиротехнически средства.

Пламъците тръгнали от запалените фойерверки на сцената по време на шоуто на гостуващата група, съобщават местни медии, цитирани от BBC.

Нощният клуб е имал само с един изход. Много от хората са загинали, докато в паниката се опитвали да се измъкнат. Повечето са се задушили след вдишването на токсични изпарения, съобщават от местната пожарна. 

Пожарните екипи, участвали в спасителните операции, разбили едната стена, за да помогнат на хората в заведението. Все още не е ясен окончателният брой на загиналите. Стотици хора са откарани в болницата.
Клубът е бил с капацитет от 2000 души.

Полицията предполага, че най-малко 500 души са били в заведението, когато е възникнал пожарът. Според очевидци запалена факла подпалила тавана на помещението. Разпространението на пламъците станало за секунди.

Заради инцидента бразилският президент Дилма Русеф прекъсна посещението си в Чили.

Бразилските стандарти за безопасност са подложени на особен контрол заради предстоящото домакинство на световното първенство по футбол през 2014 и Летните олимпийски игри през 2016.