Европа се оказа неподготвена за такава битка, твърди дипломат

САЩ и Китай ще останат големи световни сили и след пандемията, посочи проф. Здравко Попов

02.04.2020 | 22:10 Редактор: Ивет Арабова

ЕС отговаря на епидемията от Ковид-19 с мерки за 2,77 трилиона евро. Как ще се пренаредят силите на влияние в световния ред? 

"Вероятно така, както вирусът все още ни е непонятен, така може би изглежда и бъдещето ни. Тази своеобразна война няма начин да не създаде някакъв друг и различен свят", каза за "Денят ON AIR" дипломатът и експерт по международни отношения проф. Здравко Попов.

Според него Китай и САЩ ще си останат като големи играчи в света, но вероятно ще понесат много щети заради пандемията.

"Спира социалният живот, има цели отрасли на икономиката, които са в почти 100-процентов фалит, например туризмът. Сигурно ще се преобразува класическата финансова банкова система", смята Попов.

По думите му младото поколение ще утвърди новия свят като новия нормален свят след пандемията.

"Основната жертва ще е Европа, тя се оказа неподготвена за такава битка и подобен тип експанзия на този вирус. Европа не разбра, че светът е толкова глобално обвързан и не е някакъв неприкосновен център", отбеляза проф. Здравко Попов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той добави, че има много важна мрежа от учени, които работят да решат голяма част от проблемите.

"Ситуацията е доста хаотична в Европа, независимо от апелите да се говори с думата "заедно". Тя много се клишира. Поведението на повечето от страните е обратно - всеки гледа да се спасява", заключи проф. Попов.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК