Асен Агов: Единственият изход от кризата е солидарност

Очаквано е Китай да бъде донор на материали и идеи, смята журналистът

01.04.2020 | 22:15 Редактор: Наталия Тотева

Не може в такава извънредна ситуация и пред такова предизвикателство да няма разнообразни мнения и да няма различия. Те ще бъдат преодолени. Днес е първият сигнал за това, с изявлението на председателката на ЕК, че се приема формула, близка до българската, за подпомагане на пострадалите страни. Това е солидарност. Това заяви журналистът и политик Асен Агов в ефира на "Денят ON AIR" относно ситуацията с пандемията от Ковид-19.

"Европейският съюз беше толкова неподготвен за това предизвикателство, колкото всяка една страна в него. Сега вече на Италия ще бъде помогнато. Минали са само 2 седмици откакто са започнали мерките на Европейския съюз. Не смятам, че всичко е наред в ЕС, но смятам, че единственият път за изход от кризата е солидарният път", отбеляза журналистът.

Според Агов Великобритания трябва да се справя сама с пандемията, поради нелепото си напускане на ЕС.

Той счита, че е нормално Китай да бъде основният източник на помощ за Италия. 

"Русия не е помогнала до този момент, защото 80% от онова, което достави е негодно, не става за европейските стандарти. Куба работи в американска болница установена в Италия. 60-те кубински лекари работят в американска болница. Това е американска помощ, а не точно кубинска. Китай, който е с най-много опит, е очаквано да бъде донор на идеи, на материали, заради онова, което изпита в своята провинция Хубей", обясни той.

Наблюдаваме особена солидарност между хората, която не може да не се отрази на политическите решения, категоричен е Агов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК