Похитителите в Алжир са ликвидирани

Броят на убитите заложници вероятно ще надхвърли двадесет и трима души.

20.01.2013 | 15:20
Похитителите в Алжир са ликвидирани

Алжирските военни ликвидираха всичките тридесет и двама терористи, похитили стотици души в газо-добивния комплекс в африканската страна. При последния етап от операцията на алжирските военни срещу комплекса са освободени още 107 чужденци и 685 местни работници. Военните намерили  пистолети, гранатомети, миномети и експлозиви във въоръжението на терористите.

Открити са още телата на други двадесет и трима души, за които се предполага, че са местни и чуждестранни служители в комплекса, взети за заложници от терористите. Алжирският министър на комуникацията Мохамед Саид заяви по националното радио в страната, че по всяка вероятност ще бъдат открити още убити заложници, предаде BBC.

Преди последния етап от антитерористичната операция на алжирската армия в събота за безследно изчезнали се водеха около тридесет души, служители в комплекса, сред които британци, американци, норвежци, японци  и други.
Британският премиер Дейвид Камерън и американският президент Барак Обама обвиниха терористите за смъртта на заложниците.

Към момента е потвърдена смъртта на трима британци, като още трима са в неизвестност.

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че очакваните новини няма да бъдат положителни. „От предоставената от алжирското правителство информация става ясно, че новините  за нашите съграждани няма да са добри,” подчерта Абе.