Съветът за сигурност на ООН осъди ислямистката атака в Алжир

Американският секретар Хилъри Клинтън определи ситуацията като „изключително сложна и опасна”.

19.01.2013 | 09:54
Съветът за сигурност на ООН осъди ислямистката атака в Алжир

Съветът за сигурност на ООН остро осъди атаката на алжирския газодобивен комплекс и взимането на заложници от свързани с „Ал Кайда” екстремисти. В приетото от петнадесетте страни-членки на Съвета изявление се подчертава необходимостта всички свързани с атаката лица от участници, до организатори и поръчители, да бъдат изправени пред правосъдието, предаде AFP.

 „Съветът за сигурност осъжда по най-строг начин терористичната атака в Ин Аменас, Алжир”, става ясно от изявлението.

ООН изрази и „искрени съболезнования на жертвите на тези ужасни действия и техните семейства, на народа и правителството на Алжир, както и на държавите, чиито граждани са пострадали”. 

Американският секретар Хилъри Клинтън определи ситуацията в Алжир като „ изключително сложна и опасна”, предаде BBC.

Японският премиер Шинзо Абе призова правителството да направи всичко възможно за осигуряване на безопасността на десетте японци, станали жертва на терористичната атака в Алжир.

Въпреки че стотици заложници бяха освободени, все още около тридесет чужденци остават в неизвестност, съобщават алжирските медии.

Държавната информационна агенция APS информира, че дванадесет алжирски и чуждестранни заложници са загинали в двата дни от четвъртък по време на спасителните операции, които продължават вече повече от 36 часа. По данни на APS към момента над 573 алжирци и около 100 от 132 чуждестранни работници са били освободени, а 18 екстремисти са били убити.

Останалите бойци, въоръжени с ракети, ракетни установки, гранати, картечници и автомати - все още се окопали в рафинерията, която в момента е обградена от алжирските специални части, предава APS.

Преди ден стана ясно, че похитителите в Алжир искат да преговарят за прекратяване на френската интервенция в Мали и размяна на американски заложници за затворници, държани в САЩ.