491 нови жертви във Франция, спад на заразените в Италия

Проблеми с домовете за възрастни хора и двете държави

31.03.2020 | 13:21 Редактор: Александра Иванова

Франция отчита скок в броя на жертвите на коронавируса. Само за денонощие те са 481. Така общият брой починали е над 3 хиляди, а заразените са близо 45 хиляди. Излекуваните са 8 хиляди души. 

Здравните власти предупредиха, че е възможно скоро да има още по-голям скок в процентите на заразените с коронавирус. В момента в страната се тестват само хората, които се смятат за високорискови. 

"Целта ни всеки ден трябва да е да имаме възможно най-малко контакти. Ако намалим контактите, вирусът се предава от човек на човек и броят на заразените хора трябва да спадне", заяви директорът на Френската национална здравна служба Жером Саломон.

Франция е изправена пред сериозно предизвикателство и по отношение на домовете за възрастни хора. Повече от 30 центъра са засегнати от заразата само в Париж. И докато броят на смъртните случаи в болниците се брои ежедневно, то в старческите домове това не се прави изобщо, хвърляйки в неведение властите за реалните измерения на смъртността в страната. 

Подобни проблеми имат и в Италия и Испания. В центровете за възрастни хора в най-засегнатия италиански град Бергамо са регистрирани стотици смъртни случаи. От Апенините обаче идват и добри новини - строгата карантина започва да дава резултати. От събота се наблюдава спад на заразените, като в понеделник броят им е с близо 2 хиляди по-малко от началото на уикенда. 

Над 14 600 са хората преборили коварната болест в страната. Въпреки добрите новини италианското правителство продължава твърдата си политика и удължи срока на карантината до 12 април.

12-годишно момиче почина от коронавирус в Белгия.

Вижте повече във видеото.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във facebook ТУК