Китайски експерт: Спад на пандемията – през есента

Времева рамка за разпространението на вируса няма

30.03.2020 | 11:34 Редактор: Александра Иванова
Китайски експерт: Спад на пандемията – през есента

Спад на пандемията от коронавируса може да се очаква през октомври тази година, но времева рамка за края на разпространението засега няма. Това мнение изказа експертът от шанхайската болница "Хуанан" Чжан Мънхуан, пред китайския в. "Шанхай дейли", предаде агенция ТАСС, цитирана от dnes.bg.

"Най-благоприятният сезон може да стане есента, доколкото има вероятност разпространението на вируса да отбележи спад през октомври", казва експертът, но предупреждава, че след това вирусът ще се запази още дълго време.

Експертът участва във видеоконференция, посветена на разпространението на новия коронавирус заедно с китайски и задгранични специалисти. Сред експертите обаче нямаше единомислие по въпроса дали повишаването на температурата на въздуха ще способства за отслабването на вируса.

В настоящия момент усилията трябва да бъдат фокусирани върху предприемане на мерки в отговор на изменението на вируса и отделяне на повече внимание на пациентите, които пренасят вируса в лека форма, тъй като те съставляват 80% от общия брой на случаите на зараза, смята професорът по медицина от Масачузетския университет Лу Шан.

Има 30-40-процентна вероятност да се овладее пандемията в течение на година, но съществуват и сериозни опасения, че вирусът ще продължи да се разпространява из целия свят, казва вирусологът от Хонконгския университет Цзин Дунян.

Снимка: БГНЕС

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.

Харесайте страницата ни във facebook ТУК