Аналогия с Ковид-19: Документален филм разказва за китайски супервирус

Според сюжета учени комбинират протеин от прилепи с вирус от мишки

26.03.2020 | 19:47 Редактор: Наталия Тотева

Възможно ли е Ковид-19 да е създаден в лаборатория като биологично оръжие? 

Въпросът разтърси Италия, след като държавният канал Rai 3 излъчи документален филм от 2015 г.

Китайски изследователи създават белодробен супервирус, като изолират молекули от прилепи и мишки. Целта е изцяло изследователска. 

Това е в общи линии сюжетът на документалния филм, излъчен по един от каналите на италианската обществена телевизия Rai на 16 ноември, 2015 г.  Във филма учените комбинират протеин от прилепи с вирус от мишки, който причинява остър респираторен синдром. 

Експериментът не напуска лабораторията, но предизвиква тревога. Мнозина си задават въпроса: Какво ще се случи, ако някой случайно или нарочно изпусне вируса от контрол? И правят аналогии с Ковид-19.

Учените все пак не бързат със заключенията. 

"Голяма глупост е, че вирусът идва от лабораторен експеримент. Извършените анализи ясно показват, че вирусът не е създаден в лаборатория", твърди вирусологът Роберто Буриони.

В първото десетилетие на новото хилядолетие САЩ спират да финансират изследвания на острия респираторен синдром, но в Китай продължават. 

Според някои анализатори идва момент, в който китайските учени губят контрол върху вируса.

Хипотезата е, че изследователи от китайския град Ухан са го използвали като биооръжие. Това засилва спекулациите, че от същия супервирус тръгва и настоящата пандемия, която вече погуби хиляди.

Вижте още в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Slavka.Riz@abv.bg
преди 3 години
Защо вместо да воюват, не ограничат раждаемостта за 2 - 3 поколения, човечеството ще се намали наполовина? Защо са ви нужни войните!? Има лоши държави, както има лоши хора! Защо ви е нужно господство, защото ви мързи да работите и искате да живеете наготово ли? Колко държави направихте на пепел и колко милиони изтрепахте най-жеустоко! Как спите спокойно, ***!?! Сигнализирай за неуместен коментар