СЗО: Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време

За денонощие заразените с Ковид-19 са се увеличили с над 40 хиляди души

26.03.2020 | 11:23 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Стоенето вкъщи не спира епидемията, просто печели време

Над 414 000 са заразени с Ковид-19 в света, над 18 000 са починалите. Това съобщи Световната здравна организация, която призова страните, наложили карантина, да използват това време, за да откриват и атакуват коронавируса.

За денонощие заразените с коронавируса са се увеличили с над 40 000 души, а смъртните случаи - с над 2 200. Най-много са заболелите и починалите в Европа.

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус отново заяви, че държавите трябва да увеличат тестването на пациентите и броя на работещите в здравеопазването, предаде БНР.

"Призоваването на хората да си стоят вкъщи и спирането на придвижването на населението е печелене на време и намаляване на натиска върху здравните системи. Сами по себе си обаче тези мерки няма да спрат епидемията. Призоваваме всички страни да използват това време, за да атакуват вируса".

Междувременно, броят на новозаразените в Италия, която е с най-много заболели след Китай, бележи спад за четвърти пореден ден. Вчера новите случаи бяха близо 3500. За сравнение - във вторник те бяха 3600, а в понеделник - 3780.

Въпреки положителната тенденция, Ватикана съобщи, че церемониите, свързани с Великден, ще бъдат без богомолци, без ритуала за измиване на крака и без процесии.

Испания, която е на второ място в света след Италия по брой починали, удължава с две седмици - до 11 април, извънредното положение, в опит да овладее разпространението на Ковид-19.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК