Г-20 търси координиран глобален отговор на пандемията

Тя ще бъде председателствана от краля на Саудитска Арабия

25.03.2020 | 14:52 Редактор: Ралица Братанова
Г-20 търси координиран глобален отговор на пандемията

Ръководителите на страните от Г-20 ще проведат виртуална среща на върха в четвъртък, за да бъде "оформен координиран глобален отговор" на пандемията от коронавирус, тъй като болестта продължава бързото си разпространение в световен мащаб.

Те ще обсъдят икономическото и социалното влияние на пандемията, включително нейното въздействие върху световните вериги за доставки, съобщиха от Министерството на външните работи на Индонезия в сряда.

Срещата ще бъде председателствана от кралят на Саудитска Арабия Салман, който направи рядка публична изява по-рано този месец, като заяви, че администрацията му прави всичко възможно, за да се противопостави на пандемията.

Към членовете на Г-20 ще се присъединят и представители на Испания, Йордания, Сингапур и Швейцария, както и представители на международни организации, включително ООН, Групата на Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация, се посочва в изявление на саудитското външно министерство, пише Investor.bg.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо ще призове от името на страната си за глобална солидарност и координиран план за действие, осигуряващ достъп до здравно оборудване и ваксини, предадоха от индонезийското външно министерство. Съобщава се още, че Световната банка, МВФ и други глобални институции са постигнали споразумение за финансова помощ за намаляване на глобалното икономическо въздействие на вируса.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК