Европейската комисия иска забрана на ментоловите цигари

През 2016 за производството на нови тютюневи изделия в Европа ще трябва да се иска разрешение от Брюксел.

19.12.2012 | 18:09
Европейската комисия иска забрана на ментоловите цигари

Европейската комисия иска по-строги мерки за производство и продажба на тютюневи изделия. От Брюксел предлагат да бъдат забранени цигарите със специфичен вкус като ванилия и мента, например, а върху кутиите на тютюневите изделия да бъдат поставяни надписи и снимки, които да показват последиците от пушенето.

Изображението и текстът ще покриват 75% от размера на кутията, както в момента е в арабските държави и Австралия. Там върху цигарените кутии има снимки с изображения на различни ракови заболявания в резултат на тютюнопушенето.

Информацията за никотина и въглеродния оксид, която в момента се смята за подвеждаща, ще бъде подменена с текст, че кутията цигари съдържа над 70 вещества, причиняващи рак.

Държавите-членки ще имат правото да въвеждат изчистени опаковки, ако това е обосновано. За производството на всякакви нови тютюневи изделия ще трябва да се иска разрешение от Брюксел. Остава забраната за продажба на цигари със съдържание на никотин над допустимата норма. Такива могат да се продават, само ако са предназначени за медицинска терапия за отказване от тютюнопушенето.

Предложението на Европейската комисия ще бъде обсъдено в Европейския парламент и в Съвета на министрите. Очаква се то да бъде прието през 2014 и да влезе в сила най-късно до 2016.