Латвия ще кандидатства за влизане в еврозоната през февруари

Негативните обществени нагласи ще бъдат туширани с мащабна информационна кампания, коментира финансовият министър Андрис Вилкс.

18.12.2012 | 17:57
Латвия ще кандидатства за влизане в еврозоната през февруари

Латвия ще подаде заявка за присъединяване към еврозоната през февруари, предаде Reuters, цитирайки думите на финансовия министър  Андрис Вилкс. Той уточни, че в началото на следващата година балтийската държава ще поиска от Европейската комисия да оцени готовността й за приемане на еврото, което е началото на процеса по присъединяване към общия монетарен съюз. Следващата стъпка е получаване на препоръка от страна на Европейската централна банка. След  това към средата на годината лидерите на Европейския съюз ще трябва да гласуват препоръката за членство.

След години на икономии, Латвия успешно се възстановява от последиците от световната финансова криза и в момента е една от най-бързо развиващите се европейски икономики, отбелязва Reuters.

"Можем да погледнем назад към изминалите три години. Латвия беше предвидима. Сега, имаме най-бързия икономически растеж. Ръстът на цените е много ограничен", подчертава Вилс.

Мнозинството от латвийците са против приемането на еврото. Финансовият министър Андрис Вилкс е на мнение, че това може да се промени през следващите няколко месеца с организиране на достъпна информационна кампания. Референдум за присъединяването към еврозоната, обаче няма да бъде провеждан.

Вилс подчерта, че хората не трябва да свързват кризата в еврозоната с валутата, а с определени държави.
Прогнозите на латвийския финансов министър за тази година са за бюджетен дефицит в рамките на 1.5% от БВП, което е  под критичните 3 процента.