Гърция получава дълго отлагания транш от 34 милиарда евро

Финансовите министри на еврозоната изразиха одобрението си от продължаващите фискални и структурни реформи в Гърция.

13.12.2012 | 17:22
Гърция получава дълго отлагания транш от 34 милиарда евро

Финансовите министри от еврозоната дадоха зелена светлина на отпускането на поредния транш за Гърция в размер на 34 милиарда евро. Най-рано следващата седмицата парите ще бъдат прехвърлени на гръцката сметка. Атина има спешна нужда от парите, за да рекапитализира банковата си система, коментират анализатори.

Изплащането на транша е отлагано от месец юни, но най- накрая Гърция успя да реализира успешно изкупуване на дълг, с което изпълни ключовото условие на международните кредитори.

Международният валутен фонд и еврозоната се споразумяха да отпуснат 49.1 милиарда евро като спасителни заеми, разделени на четири транша, за да помогнат на Атина да избегне фалита.

Финансовите министри на еврозоната изразиха одобрението си от продължаващите фискални и структурни реформи в Гърция, които по техни думи „са израз на ангажираността, демонстрирана от страната през последните месеци“.
Германският финансов министър Волфганг Шойбле коментира, че споразумението е стъпка в правилната посока.
Еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен заяви, че е наясно с това колко е трудна ситуацията за гръцките граждани, но е важно реформите да не спират.

Репортаж по темата вижте от видео файла.