fallback

Европейският парламент одобри единния европейски патент

Целта на общия патент е да улесни защитата на откритията в Европейския съюз и да намали значително тяхната цена.

11.12.2012 | 18:00

Европейският парламент одобри създаването на единен европейски патент, замислен преди 30 години и целящ да се увеличи конкурентоспособността на европейските компании.

Европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние определи решението като историческо, което ще стимулира иновациите и растежа. Целта на единния европейски патент е да улесни защитата на откритията в Европейския съюз и да намали значително тяхната цена.

В момента патентът трябва да бъде получен и след това утвърден във всяка от 27-те страни членки, докато в Съединените щати и Китай е достатъчно да се направи една единствена постъпка. Така европейските патенти са 18 пъти по-скъпи, отколкото в САЩ- 36 хиляди евро спрямо 2 хиляди евро. В Китай цената на патента е само 600 евро.

В бъдеще цената ще се понижи до под 5 хиляди евро, увери Мишел Барние. По думите му, това ще бъде съществено облекчение на разходите за предприятията, особено за малкия и среден бизнес, който "досега не беше добре защитен".

Испания и Италия отказаха да участват в обсъждането на предложението за общ европейски патент знак на протест, че патентите ще се превеждат само на три работни езика-немски, английски и френски. По този повод през ноември кипърското председателство на Европейския съюз предложи нов текст - молбите за патент да се подават, на който и да е от европейските езици, след което да бъдат преведени на един от трите работни езика. Според Европейската комисия първият европейски патент може да бъде депозиран през 2014 година.

fallback
Още от Свят
fallback