Европейският парламент одобри единния европейски патент

Целта на общия патент е да улесни защитата на откритията в Европейския съюз и да намали значително тяхната цена.

11.12.2012 | 18:00
Европейският парламент одобри единния европейски патент

Европейският парламент одобри създаването на единен европейски патент, замислен преди 30 години и целящ да се увеличи конкурентоспособността на европейските компании.

Европейският комисар по вътрешния пазар и услугите Мишел Барние определи решението като историческо, което ще стимулира иновациите и растежа. Целта на единния европейски патент е да улесни защитата на откритията в Европейския съюз и да намали значително тяхната цена.

В момента патентът трябва да бъде получен и след това утвърден във всяка от 27-те страни членки, докато в Съединените щати и Китай е достатъчно да се направи една единствена постъпка. Така европейските патенти са 18 пъти по-скъпи, отколкото в САЩ- 36 хиляди евро спрямо 2 хиляди евро. В Китай цената на патента е само 600 евро.

В бъдеще цената ще се понижи до под 5 хиляди евро, увери Мишел Барние. По думите му, това ще бъде съществено облекчение на разходите за предприятията, особено за малкия и среден бизнес, който "досега не беше добре защитен".

Испания и Италия отказаха да участват в обсъждането на предложението за общ европейски патент знак на протест, че патентите ще се превеждат само на три работни езика-немски, английски и френски. По този повод през ноември кипърското председателство на Европейския съюз предложи нов текст - молбите за патент да се подават, на който и да е от европейските езици, след което да бъдат преведени на един от трите работни езика. Според Европейската комисия първият европейски патент може да бъде депозиран през 2014 година.