Обама без забележка към България

Премиерът отказа да посочи и пред САЩ организацията, отговорна за атентата в Бургас на 18 юли.

04.12.2012 | 08:41
Обама без забележка към България

България се въздържа да посочи категорично и пред САЩ организацията, отговорна за атентата в Сарафово на 18 юли, стана ясно след снощната работна среща на българска делегация в Белия дом. Президентът Барак Обама прие премиера Бойко Борисов в Овалния кабинет с благодарствени думи за силната подкрепа в Афганистан, където България има контингент от над 600 военни. Американският държавен глава заяви, че страната ни се очертава като лидер на Балканите и показа, че е добре запознат с управлението у нас.

 „България се доказа като изключителен съюзник в НАТО. Премиерът е много ефективен лидер на световната сцена. Благодаря му за усърдното разследване на трагичния терористичен акт, при който бяха убити израелски граждани. Службите си сътрудничат да открият извършителите”, заяви Барак Обама.

„Няколко месеца вече най-могъщите служби не могат да го назоват. Затова и президентът Обама изрично подчерта, че е съгласен с моето становище, че трябва да се поработи още. Колкото и да им е неприятно в България - нито една забележка няма от президента Обама към страната ни, нито една”, увери от своя страна Борисов.

След срещата Борисов уточни, че Обама е поставил темата за социалното осигуряване на българите, работили в САЩ, и изрази надежда, че въпросът ще бъде решен.

"Говорихме и за визите. България трябва да положи малко повече усилия", включително чрез лобиране в Конгреса, който трябва да вземе решение по този въпрос, съобщи премиерът.

Вицепремиерът Цветан Цветанов, който също участва в пресконференцията, провела се след официалната среща, заяви от своя страна, че във връзка с разследването на атентата в Бургас днес заминава за Лондон, където ще разговаря с министъра на вътрешните работи Тереза Мей и с директорите на службите за сигурност.

"Най-важното от това, което каза президентът Обама и това, което аз имах като възможност през всичките си срещи през тези две седмици в САЩ, е, че България се очертава като регионален лидер в много от сферите, както сигурността, военното сътрудничество, енергетиката, а също в икономически и политически план, и смятам, че това е една добра заслуга на цялото правителство и за това, което сме направили през последните четири години", отбеляза Цветанов.

В заключение на оценката на срещата с американския държавен глава, българският премиер обобщи: "Не очаквах толкова добри неща да чуя за България. Не очаквах, че толкова внимателно наблюдават действията ни през тези три години и че така се отчитат резултатите, които сме постигнали, на фона на другите балкански държави ".

Борисов е поканил Обама през втория си мандат да направи в София следващата си среща с лидерите на страните от Централна и Източна Европа.

В началото на официалната програма на посещението в понеделник българският премиер и американският президент си размениха подаръци. Обама подари на Борисов кристален орел – символ на куража, величието и свободата на САЩ, както обясниха от Белия дом. Премиерът връчи на домакина копие от златната маска на тракийския владетел Терес, намерена в местността Светицата.