Компании искат отмяна на забраната за фракинг във Великобритания

Правителството планира данъчни облекчения за компаниите, добиващи газ.

02.12.2012 | 13:57
Компании искат отмяна на забраната за фракинг във Великобритания

Британски компании настояват за отмяна на мораториума върху технологията фракинг в страната.
Независимата британска компания Cuadrilla Resources предупреди, че може да потърси находища на шистов газ извън страната, ако наложената през 2011 временна забрана върху технологията за извличане на шистов газ не бъде вдигната, предаде BBC. Изпълнителният директор на компанията заяви пред Sunday Telegraph, че Cuadrilla Resources може да осигури една четвърт от необходимите за страната ресурси от газ.

Технологията фракинг представлява извличане на газ от шистови скали под напрежение чрез изпомпване на смес от вода и химикали. Според защитниците на технологията фракингът е безопасен процес, ако бъде извършван под строг контрол. Противниците на технологията са убедени, че последиците за околната среда след добива на енергийната суровина са сериозни.

Великобритания наложи мораториум върху технологията през 2011 след два регистрирани земни труса в Блекпул, припомня BBC.

Според разпространена в медиите информация енергийният министър Ед Дейви планира да отмени в скоро време забраната, а канцлерът Джордж Осбърн да въведе данъчни стимули за индустрията. Британското правителство се готви да разреши проучвания за залежи на шистов газ на над 60% от територията на страната, съобщи преди дни британският ежедневник Independent, позовавайки се на правителствени източници.