ООН призна Палестина за суверенна държава

Чехия беше единствената страна от Европа, която гласува против резолюцията.

30.11.2012 | 09:21
ООН призна Палестина за суверенна държава

Общото събрание на ООН одобри снощи с голямо мнозинство признаването на суверенна палестинска държава, след като президентът Махмуд Абас призова световната организация да подпише нейния отдавна закъснял "акт за раждане". Резолюцията, повишаваща статута на наблюдател в ООН на Палестинската автономна власт от "общност" в държава-нечленка, бе приета със 138 срещу 9 гласа и 41 въздържали се. Три страни не участваха във вота, предаде Reuters.

В Рамала на Западния бряг стотици палестинци, струпани на централния площад, развяваха палестински знамена и скандираха "Аллах е велик". Хората, които наблюдаваха на живо гласуването на големи екрани, изнесени на улицата, се прегръщаха, танцуваха и палеха фойерверки под оглушителните звуци на автомобилни клаксони.

САЩ и Израел гласуваха против, подкрепени от Канада, Чехия, Маршаловите острови, Микронезия, Науру, Палау и Панама. За резолюцията гласуваха 17 еропейски държави, като Австрия, Франция, Италия, Норвегия и Испания. Великобритани, Германия и други предпочетоха да се въздържат. Чехия беше единствената страна от Европа, която гласува против.

Външният министър Николай Младенов обяви вчера, че България ще гласува "въздържала се" за статута на Палестина.

Никаква палестинска държава няма да се появи без договореност, гарантиращ сигурността на израелските граждани, каза израелският премиер Бенямин Нетаняху в декларация малко преди гласуването. Той обвини палестинците в нарушаване на споразуменията с Израел с едностранните си действия в ООН и предупреди, че Израел ще действа съответно.