Строги мерки в САЩ: Забраняват влизане на идващи от Европа за 30 дни

Тръмп: Вирусът няма да оцелее при нас, ние сме най-подготвената страна

12.03.2020 | 07:45 Редактор: Ивет Арабова

Нови смъртни случаи на коронавирус във Франция и Великобритания. Така броят на починалите във Франция вече достигна 48, а на Острова са седем, като сред тях е заместник-министърът на здравеопазването.

В опит да бъде спряно разпространението на коронавируса САЩ спират влизанията на своя територия на чуждестранни граждани от европейски страни за период от 30 дни. Строгите ограничения обаче не важат за Великобритания, където потвърдените случаи на коронавирус са 460. 

Тръмп обяви, че ще предприеме мерки за въвеждане на финансови облекчения за работещи, които са заразени или са под карантина. Според него европейските лидери са закъснели с мерките срещу Ковид-19 и това е причината за бързите темпове на разпространение на болестта.

"Тези крайни мерки са необходими, за да може Съединените щати да не преживеят същото, което Китай и Европа. Новите мерки ще влязат в сила от петък в полунощ. Рестрикциите засягат всеки, идващ от Европа в Съединените щати. Ние се намираме в критично време. Няма време за отлагане .Вирусът няма да издържи при нас. Няма друга страна по-подготвена от нас. Съединените щати имат най-добрата икономика, здравеопазване, най-добрите лекари", каза американският президент Доналд Тръмп.

Отговорът на Европа не закъсня. В общо изявление председателите на Европейския съвет и комисия - Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен - заявиха, че коронавирусът е "глобална криза, която не е ограничена в един континент и която изисква сътрудничество, а не едностранни действия." 

Те осъдиха Доналд Тръмп за решението му, като заявиха, че американският президент дори не е провел консултация с европейските лидери.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК