Провал на европреговорите за Гърция

На този етап е невъзможно постигането на компромис между 17-те страни от еврозоната и МВФ, призна Жан-Клод Юнкер.

21.11.2012 | 08:11
Провал на европреговорите за Гърция

Финансовите министри от еврозоната не успяха да достигнат съгласие по отношение на разблокирането на спасителното финансиране, нужно на Гърция да избегне банкрута. Те заявиха, че ще опитат отново следващата седмица.

В свое изявление, разпространено след края на извънредните преговори в Брюксел,  министрите от еврогрупата подчертаха, че не е достигнато споразумение и че ще се срещнат отново следващия понеделник за допълнителна техническа работа по пакета.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна пред медиите, че разговорите по отпускането на транш от 31.5 млрд. евро за Атина са много трудни. „Много сме близко до решение, но трябва да се съгласуват редица технически детайли. На този етап е още невъзможно постигането на компромис между 17-те страни от еврозоната и МВФ”, отбеляза Юнкер.

Еврозоната трябва да намери начини за намаляване на огромния гръцки дълг, който заплашва да достигне 190% от БВП през 2014. Групата министри вече приветства мерките, предприети от Гърция в замяна на финансовата помощ, но не смятат, че те са достатъчни.