Мариано Рахой: 2013 ще е по-добра година за Испания

По повод първата година от управлението си испанският премиер заяви, че строгите икономии са били единственият вариант за страната.

19.11.2012 | 17:10
Мариано Рахой: 2013 ще е по-добра година за Испания

След една година на премиерския пост Мариано Рахой заяви, че строгите икономии са единственият избор пред испанската икономика. Той подчерта, че икономическият ръст в страната ще се върне през 2014, а 2013 ще бъде по-добра година от 2012. Рахой заяви, че правителството е било неподготвено за мащаба на проблемите от тази година. Испания остава за поредна година в рецесия, а безработицата в страната е над 25%.

В същото време Централната испанска банка разпространи информация, че размерът на лошите кредити е достигнал нов връх през септември. Към началото на есента проблемите кредити са достигнали 182 милиарда евро или 10.7% от банковите активи. Голяма част от проблемите кредити са ипотечни.

Процентът на лошите кредити към септември на годишна база е около 17.4%. За сравнение в края на 2007 цифрата е била 1.5 на сто. 

Най-малко 350 хиляди семейства са били принудени да напуснат домовете си заради невъзможност да покриват ипотечните си заеми след края на бума на пазара на имоти през 2008. Наскоро испанското правителство обяви двугодишен мораториум на изселването на неплатежоспособни кредитополучатели.

Европейският съюз приготви 100 милиарда евро спасителна помощ за испанската банкова система.Мадрид все още не се е възползвал от помощта, отчасти защото не е явно дали испанското правителство ще успее да покрие гаранциите по кредита.