„Фатах” и „Хамас” се обединиха

Израел даде 36-часов ултиматум.

19.11.2012 | 10:49
„Фатах” и „Хамас” се обединиха

(Обновена в 14.15)

Съперничещите палестински движения „Фатах” и „Хамас” обявиха, че са решили да сложат край на годините на вътрешни борби в демонстрация на солидарност с кризата в Газа, предаде АФП.

„От тук обявяваме с другите фракционни лидери, че прекратяваме разделението”, заяви високопоставеният представител на „Фатах” Джибрил Раджуб пред тълпа от около 1 000 души, събрали се на демонстрация в Рамала, политическата столица на Западния бряг.

Израелските власти поставиха по-рано днес на палестинското движение Хамас 36-часов ултиматум за прекратяване на ракетния обстрел.

Ако атаките не спрат, Израел заплашва да разшири своята военна операция, предаде Интерфакс, като се позова на изявление на министъра на финансите на Израел.

В интервю за военна радиостанция министърът подчертава, че в случай че Хамас не прекрати обстрела към територията на Израел и незаконното снабдяване с оръжие в Ивицата Газа, може да се наложи изцяло военно решение на въпроса.

Представителите на израелските сили за сигурност не уточняват колко от изстреляните близо 900 ракети и минометни снаряда са били без бойни глави, за да бъде увеличен техният обсег.

Рано тази сутрин трима палестинци, сред които малко дете, бяха убити при нов израелски въздушен удар в Ивицата Газа. С последните жертви броят на убитите от началото на израелската военна операция в достигна 83 души.