Иран монтира 3 хиляди ядрени центрофуги край Ком

Новите мощности дават възможност на страната да удвои темпото при обогатяване на уран.

17.11.2012 | 16:08
Иран монтира 3 хиляди ядрени центрофуги край Ком

Иран приключи с инсталирането на над 3 хиляди машини за производството на ядрено гориво в подземната военна база край свещения град Ком. Така Техеран ще има възможност да удвои производството на средно обогатен уран през следващите месеци, става ясно от нов доклад на Международната агенция за атомна енергия.

Опасенията на експертите от МААЕ са, че през следващите няколко месеца Иран ще акумулира достатъчно обогатен уран с чистота до 20%, който да бъде използван за производство на  атомни оръжия.

Инсталираните мощности ще генерират производство на ядрено гориво до ниво, което преди време израелският премиер Бенямин Нетаняху определи като „червена линия”, която ако бъде прекрачена, е много вероятно еврейската страна да нанесе военни удари срещу ирански цели.  През септември в реч пред ООН Нетаняху предположи, че Иран ще успее да достигне критичното количество на ядрено гориво следващото лято, припомня The Wall Street Journal.

Според енергийни експерти това може да се случи и по-рано, ако работата на ядрените центрофуги в Ком и Натанц бъде обединена.

„Броят на центрофугите стабилно се увеличава, с което времето до производството на ядрено оръжие намалява по два начина,” коментира Оли Хейнонен, бивш главен оръжеен инспектор в  МААЕ.- „Запасите (на уран) в Иран ще се увеличат, както и темпото на производство.” Техеран продължава да твърди, че произвежда уран за мирни цели и отрича обвиненията на Запада, че разработва атомна бомба.

В момента Иран има запаси от 232 килограма от обогатеният до 20% уран. Според ядрените експерти на МААЕ Иран има нужда от още 220 до 250 килограма, за да произведе атомно оръжие. С инсталираните ядрени центрофуги в Ком производството на обогатен уран ще се увеличи с около 25 килограма на месец. За да произведе бомба, Иран ще трябва да превърне запасите си от средно обогатен уран до бойно ниво с чистота от 90%. Това ще отнеме още няколко месеца за пренастройване на центрофугите, коментират експертите, цитирани от The Wall Street Journal.