Израел започва мащабна операция срещу екстремисти в Ивицата Газа

Операцията е насочена предимно срещу „Хамас” и „Ислямски джихад”.

14.11.2012 | 17:44
Израел започва мащабна операция срещу екстремисти в Ивицата Газа

Израел обяви, че започва мащабна операция срещу екстремисти в Ивицата Газа. Обект на въоръжените удари ще бъдат  инфраструктурите на терористичните организации и техните активисти в Ивицата Газа, става ясно от съобщение на израелските въоръжени сили. Във фокуса на операцията ще бъдат  групировките „Хамас” и „Ислямски джихад“.

По-рано днес при въздушен удар в Ивицата Газа беше убит лидерът на въоръжено крило на „Хамас” Ахмед ал Джабари, съобщи Reuters. Джабари е загинал след като колата, в която е пътувал, е била ударена от израелска ракета. Заедно с него са загинали и останалите пътуващи в колата. Нападението е извършено, въпреки усилията на Египет да уреди примирие  между Израел и палестинските екстремисти след петдневна атака и над 100 изстреляни рекети от страната на Газа към Изреал.

От израелската служба за вътрешно разузнаване Шин Бет заявиха, че  Ахмед ал Джабари е бил убит, заради „дългогодишната му терористична дейност.“

"Целта на тази операция е да нанесе сериозен удар на контрола и командването в Хамас,“ става ясно от изявление на израелската армия, цитирано от Reuters.