Обама спечели втори мандат в Белия дом

"Най-доброто за САЩ тепърва предстои", каза в речта си президентът.

07.11.2012 | 07:53
Обама спечели втори мандат в Белия дом

(Обновена в 9.15)

Действащият държавен глава Барак Обама е преизбран за втори мандат на поста, показват предварителните прогнози на резултатите от американските президентски избори. По неокончателни данни Обама има 303 електорални гласа срещу 203 за бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни.

Най-доброто за САЩ тепърва предстои", каза в речта си Обама. „Защитихме съюза си и продължаваме напред благодарение на всички вас“, заяви държавният глава и допълни, че е нужен компромис, за да продължи напред страната и той е готов да се срещне с опонента си Мит Ромни, за да обсъдят как да постигнат това. Искам да работим с лидерите на двете партии за да намалим дефицита, да ремонтираме данъчния кодекс и да работим по въпросите на имиграцията, допълни Обама.

"Никога не съм бил по-обнадежден за Америка и ви моля да съхраните жива тази надежда. Икономиката ни се възстановява. Приключва десетилетието на войни. Дългата кампания е в края си. Вярвам, че можем заедно да сътворим бъдещето си. Ние сме нещо повече от червени и сини щати. Ние сме и винаги ще бъдем Съединените щати на Америка", обяви президентът.

Обама е спечелил повечето от ключовите щати, където по традиция гласуването е "колебаещо се”. Според анализаторите на телевизия NBC Барак Обама е бил преизбран благодарение на гласовете от щатите Айова и Орегон.

По-късно беше потвърдено, че Барак Обама печели решителния щат Охайо, с което събира необходимите 275 електорални гласа (4 гласа повече) за преизбирането си на поста.

До последно от щаба на Мит Ромни отказваха да признаят загубата, преди да са обявени всички прогнозни резултати. Преди минути обаче бившият губернатор обяви, че се е обадил на държавния глава, за да го поздрави. „Току що позвъних по телефона на президента Обама и му поднесох моите поздравления за победата. Моля се господ да му помага в неговите дела,” заяви от трибуната Ромни. Претендентът за Белия дом благодари на всички, които допринесоха за неговата компания, на съпругата си, която по думите му би била „прекрасна първа дама” и на синовете си.

В такъв момент не можем да си позволим партийни междуособици,” заяви в речта си републиканецът. „Републиканци и демократи трябва да се обединим в името на доброто на нашата страна.”

„Кандидатирах се за президент, защото ме е грижа за Америка. Кампанията приключи, но принципите, които са в основата на нашата страна остават,” каза в емоционалното си изказване Мит Ромни.

Републиканската партия ще запази мнозинството си в Камарата на представителите на американския Конгрес, прогнозира CNN въз основа на резултати от изборите в източните и централните щати.

Телевизията прогнозира, че въпреки ожесточената надпреварата демократите запазват мнозинството си в Сената от 53 към 47 гласа.

Разпределението в различните щати:

Щати, които все още не са обявили резултати: Флорида(29 електорални гласа), Аляска(3)

Победа на Обама: Вермонт(3), Мейн(4), Масачузетс(11), Мериленд(10), Илинойс(20), Роуд Айлънд(4), Делауер(3), Колумбия(3), Кънектикът(7), Ню Джърси(14), Нюйорк(29), Минесота(10), Калифорния(55), Хавай(4), Вашингтон(12), Ню Хемпшир(4), Колорадо(9), Айова(6), Охайо(18), Невада(6), Вирджиния(13)

Победа на Ромни: Кентъки(8), Индиана(11), Западна Вирджиния(5), Южна Каролина(9), Оклахома(7), Джорджия(16), Арканзас(6), Тенеси(11), Алабама(9), Мисисипи(6), Канзас(6), Луизяна(8), Небраска(5), Южна Дакота(3), Тексас(38), Уайоминг (3), Северна Дакота(3), Юта(6), Аризона(11), Айдахо (4), Монтана(3), Северна Каролина(15), Мисури(10)