Макрон: Готови сме да помогнем на България и Гърция за защитата на границите

Според Атина Турция провежда дезинформационна кампания

02.03.2020 | 17:52 Редактор: Ивет Арабова
Макрон: Готови сме да помогнем на България и Гърция за защитата на границите

"Франция изразява солидарност с Гърция и България и е готова да предложи съдействие за защита на границите на ЕС от пристигащи мигранти”, заяви френският лидер Макрон.

След влошаване на ситуацията в сирийската провинция Идлиб Турция заяви, че вече няма да може да ограничи потоците на мигранти и бежанци, и отвори границите си с ЕС, предава БГНЕС.

“Изразявайки пълната си солидарност с Гърция и България, Франция е готова да допринесе за усилията на европейските държави да им предоставят оперативна помощ и да защитят границите си. Трябва да работим заедно, за да избегнем хуманитарна и миграционна криза”, написа Макрон в Twitter.

Вчера след спешно заседание на Гръцкия съвет за национална сигурност, правителственият говорител Стелиос Пецас заяви, че бежанската ситуация представлява "активна, сериозна, изключителна и асиметрична заплаха за националната сигурност на страната“.

По-рано гръцкото външно министерство заяви, че Турция провежда дезинформационна кампания и съобщенията за десетки хиляди мигранти, които са влезли в Гърция, са неверни. Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви пред в. "Дейли Сабах” че 100 000 мигранти са преминали границата с Гърция.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК