fallback

Страните от Г-20 отлагат съкращаването на бюджетните дефицити

Изпълнението на поетите обещания може да навреди на изпитващата затруднения глобална икономика.

06.11.2012 | 08:22

Водещите икономики в света забавиха леко ход при взимането на решение за намаляване на бюджетните дефицити, за да не рискуват да влошат икономическия спад в много страни и най-вече в САЩ.

На срещата си в мексиканската столица, състояла се само ден преди президентските избори в САЩ, представителите на страните от Г-20 изразиха безпокойство, че изпълнението на поетите обещания за намаляване до края на тази година наполовина на бюджетните дефицити в развитите икономически страни може да навреди на изпитващата затруднения глобална икономика, предаде Reuters.

„Имайки предвид слабия растеж, те ще гарантират, че темпът на фискална консолидация ще е подходящ за поддържане на възстановяването", пише в заключително комюнике за срещата на страните от Г-20.

Целта за съкращаване наполовина на дефицитите бе договорена в Торонто през 2010, когато изглеждаше, че глобалната икономика е преодоляла финансовата криза от предходните две години. Сега обаче изпълнението на тази цел изглежда невъзможно за някои икономики, включително за тази на САЩ, тъй като растежът се забави, припомня Reuters.

fallback
Още от Свят
fallback