Природозащитниците в Швейцария искат референдум за имиграцията

Чужденците формират една четвърт от 8-милионното население на Швейцария.

03.11.2012 | 12:39
Природозащитниците в Швейцария искат референдум за имиграцията

Група природозащитници в Швейцария са събрали достатъчно подписи за организиране на референдум за имиграцията, предаде BBC. Мотивите им са, че пренаселването на страната вреди на природните ресурси.
През последните 22 години населението в страната се увеличило с около 140 процента, което прави въпроса за ограничаване на имиграцията особено актуален. Една четвърт от 8-милионното население в Швейцария са чужденци.

Природозащитниците от „Екопоп”  са  успели да съберат над 120 хиляди подписа при необходими 100 хиляди за провеждане на референдум.

Представителите на групата заявяват, че са категорично против ксенофобията и расизма, но имиграционният поток към Швейцария трябва да бъде ограничен, за да се избегнат негативните ефекти от урбанизацията и унищожаването на земеделската земя. Пренаселването на страната води до влошаване на качеството на живот, коментират природозащитниците.

През април швейцарското правителство реши да удължи ограничението на трудовия си пазар за работници от страните от Централна и Източна Европа, въпреки критиките на европейските служби. До 2011 Швейцария действаше квота от издаване на 2000 разрешения за гражданство на година за жители на държавите, присъединили се към Европейския съюз през 2004, припомня BBC.

В исканията на природозащитницете сега се включва ограничаване на раждаемостта при имигрантите до 0.2% на година.