Хърватия: Изгориха чучело на хомосексуална двойка

Президентът и правителството настояват за извинение

27.02.2020 | 22:35 Редактор: Наталия Тотева
Хърватия: Изгориха чучело на хомосексуална двойка

Горенето на чучела по време на карнавали в Хърватия е дългогодишна традиция. Но за пореден път този обичай предизвика скандал. Чучело на хомосексуална двойка и детето им беше изгорено, а публиката ръкопляскаше.

Президентът на страната - Зоран Миланович, се обяви срещу случая, наричайки го "нечовешки и тотално неприемлив“. Той настоя за извинение от организаторите на проявата, пишат от Dnes bg., като цитират Independent.

"Това е станало пред очите на деца, които са били свидетели на разпространение на омраза и иницииране на насилие", гласи изявлението на Миланович. Настояването за извинение на президента бе последвано и от цялото хърватско правителство, което бе категорично, че се "противопоставя на всяка форма на езика на омразата или агресията, както и на всеки акт, който наранява чувствата на гражданите на Хърватия и разделя обществото".

Изгарянето на чучелото се случва след като през януари Конституционният съд в Хърватия прави голяма крачка напред за правата на ЛГБТ обществото, като заявява, че забраната хомосексуални двойки да са приемни родители е дискриминация.

През януари тази година Миланович стана президент на страната, побеждавайки консервативната кандидатка и бивш президент на страната - Колинда Грабар-Китарович.

Снимки: Twitter.com/Tom Knight

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК