Джонсън щял да се откаже от преговорите с ЕС, ако не получи каквото иска

През юни ще бъде направена оценка на напредъка и ако не се върви към сделка като тази с Канада, Великобритания ще прекрати диалога

27.02.2020 | 16:32 Редактор: Ралица Братанова
Джонсън щял да се откаже от преговорите с ЕС, ако не получи каквото иска

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще напусне преговорите за търговско споразумение с Европейския съюз през юни, ако не е ясно, че ще получи желаната сделка по подобие на тази с Канада.

Преговорната позиция на Великобритания за следващия етап от процеса по Brexit, публикувана в четвъртък, до голяма степен съвпада с тази на ЕС от вторник. Основната разлика е в това колко близо Великобритания трябва да остане до регулациите на блока, как сделката ще бъде структурирана и управлявана и какъв ще бъде регламентът за риболов в британски води, пише Investor.bg.

"Това е визия за отношения, основаваща се на приятелско сътрудничество между суверенно равни" партньори, посочват властите в Лондон. 

"Правителството няма да преговаря по каквито и да е било уговорки, при които Великобритания няма контрол върху законите и политическия си живот", се казва още в текста.

Обединеното кралство настоява общата рамка на споразумението да бъде ясна до юни, така че до септември споразумението да бъде финализирано. През шестия месец от годината Великобритания ще направи оценка дали преговорите ще могат да постигнат успех и след това ще прецени дали да ги продължи, или да се фокусира изцяло върху подготовката за излизане от регулаторната орбита на ЕС без сделка на 31 декември.

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК