Мицотакис увери Борисов: Ще спазим графика за интерконектора

Българският премиер го похвали за ниския мигрантски натиск

26.02.2020 | 20:50 Редактор: Ивет Арабова

Прaвитeлcтвaтa нa Бългaрия и нa Гърция проведоха cъвмecтнo зaceдaниe в Aлeкcaндрупoлиc. Във фoкуca нa oбcъждaниятa бяха двуcтрaннитe eнeргийни и трaнcпoртни прoeкти. Начело на българската делегация беше прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв, а с него пътуваха още двaмa вицeпрeмиeри и 8 миниcтри. 

Българската делегация, водена от Бойко Борисов, беше посрещната на гръцка земя от външния министър на Гърция Николаос Дендиас. В срещата помежду си двамата премиери Борисов и Мицотакис отчетоха, че тази година се навършват 140 години дипломатически отношения между Гърция и България. И заявиха, че ще продължат по пътя на мира и развитието. 

"Виждате, че "will" или бъдещото време на английски, ние не го ползваме по много от темите, защото те се строят или вече са готови!", заяви Борисов.

Двете правителства проведоха съвместно заседание, на което беше обсъдено изграждането на железопътен коридор Кавала – Александруполис – Бургас – Варна – Русе. А газовият интерконектор, за който беше подписано споразумение през октомври миналата година, ще заработи още тази година. 

"Две гръцки фирми са се заели с изграждането и доставянето на тръбите. Бих искал да уверя българския премиер, че ще спазим графика и всеки месец ще осъществяваме надзор на обектите, за да няма забавяне", каза Мицотакис.

Терминалът за втечнен газ край Александруполис, в чието изграждане участва и българската страна с 20%, трябва да е готов до 2022 г. През него ще минава основно газ от САЩ и Катар. 

"Кой каквото докара, ние с колегите от Гърция правиме газови магистрали! Докато някои само приказват", добави Борисов.

Българският премиер похвали своя колега за ниският мигрантски натиск, а Мицотакис се обърна към нелегалните мигранти. 

"Недейте да идвате тук! Тъй като пътят, по който ви водят трафикантите и каналджиите, не води до сърцевината на Гърция и Европа. Този път стига до островите. Оттам ще започва обратното връщане", апелира Мицотакис.

В резултат от срещите между министрите от двете правителства бяха подписани споразумения за сътрудничество в областта на сигурността, транспорта, енергетиката и туризма. 

Снимка: Facebook/Boyko Borissov

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК