Кипър готов за незабавни преговори с международните кредитори

Управляващите ще настояват банковата рекапитализация да бъде направена според нормите на новия европейски банков съюз.

20.10.2012 | 15:32
Кипър готов за незабавни преговори с международните кредитори

Правителството на Кипър иска възможно най-скоро да подпише споразумение за финансово съдействие с международните кредитори, съобщи в Брюксел президентът на страната Димитрис Христофиас. Той изрази надежда, че представителите на тройката кредитори от Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд ще се върнат още следващата седмица, за да приключат преговорите по програмата за финансова помощ. Той отрече критиките, че управляващите са забавили преговорния процес, предаде ИТАР-ТАСС.  

Христофиас заяви, че правителството подготвя пакет от мерки за бюджетна консолидация, които ще бъдат контра-предложение на жестоката програма за икономии, предложена от тройката кредитори. Кипърският президент изрази надежда предложението да бъде обсъдено и подготвено от правителството, работодателските организации и профсъюзите до следващата седмица.

В петък финансовият министър на Кипър Васос Шарли коментира, че ключов момент от преговорите ще бъде условието рекапитализацията на кипърските банки да бъде извършена според нормите на бъдещия банков съюз. Преди дни европейските лидери решиха банковия съюз да бъде задействан до края на 2013.

Кипър потърси финансова помощ от международните кредитори на 25 юни. Според експерти само за рекапитализацията на банките ще са необходимите 15 милиарда евро или почти колкото брутния вътрешен продукт на страната от 17 милиарда евро. По този начин дългът на Кипър може да нарасне до 130% от БВП. Затова и кипърските власти се опитват да извършат рекапитализацията чрез структурите на банковия съюз и да избегнат допълнителна тежест за държавния дълг.