Обама отвърна на удара във втория диспут

Президентът насмете Ромни за богатството му и презрението към бедните американци.

17.10.2012 | 09:23
Обама отвърна на удара във втория диспут

Барак Обама си върна инициативата във втория телевизионен диспут с конкурента си за Белия дом Мит Ромни, коментираха повечето наблюдатели след снощния сблъсък на Лонг Айлънд. Още не е ясно дали такава оценка ще дадат и избирателите, чиито нагласи в последните седмици се промениха и от уверена победа на Обама започнаха да сочат непредсказуемо равенство между двамата кандидати. Експресният сондаж на CNN показа, че 46% отдават предимство на Обама в диспута, срещу 39% за Ромни.

Икономиката на страната беше доминиращата тема в снощния разговор. Обама се спря на своя план за спасяването на автомобилната индустрия, срещу който Ромни остро възразява, и обвини опонента си, че иска Детройт да фалира. Ромни отрече това и отново обяви намеренията си да създаде 12 милиона работни места. Обама пък обвини републиканеца, че мисли и работи само за елита. Той определи съперника си като инструмент в ръцете на богатите и петролната индустрия.

Според държавния глава на САЩ Ромни няма 5-точков план, както сам твърди, а план от една-единствена точка - и тя е върхушката да играе по различни правила от останалите.

За разлика от първите дебати, в които президентът изглеждаше уморен и апатичен, снощи Обама влезе агресивно в разговора, обвинявайки опонента си, че под фалшивата центристка маска е всъщност по-десен дори от Буш-младши по социалните въпроси, особено за правата на жените.

Според настоящия държавен глава плановете на Ромни за намаляване на някои данъци са нелепи. "Ако някой дойдеше при вас, губернаторе, с такъв план и кажеше "искам да похарча седем или осем трилиона долара, които ще трябва да платим, но не мога да ви кажа поне до следващите избори как ще стане това" - не бихте приели такъв скалъпен план, нали? Нито пък американският народ ще го стори", обяви Обама.

Ромни най-сетне се опита да изиграе силния си коз - обвинението срещу президента за убийството на посланика в Либия Крис Стивънс и трима други служители на посолството. Обама обаче мина в контраатака и го упрекна, че си позволява да разглежда смъртта на четирима американци от гледна точка само на политическия си интерес. В полза на президента в един момент се намеси дори модераторът на разговора - Канди Кроули от CNN, срещу което републиканците остро възразиха впоследствие.

Накрая Обама ужили опонента си заради персоналното му богатство и инвестициите му в Китай, напомняйки и за разпрострения клип от предизборно събрание, на който Ромни определи 47% от американците като търтеи, разчитащи само на помощи от държавата.

Според Дейвид Акселрод, главния стратег на кампанията на Обама, Мит Ромни "бе притиснат в ъгъла и избяга от стаята". Според съветника на Ромни Ед Гилеспи обаче републиканският кандидат е успял да съхрани добрата инерция, която натрупа в първия диспут.