Австралия заяви готовност за преговори за доставка на уран в Индия

Според статистиката на територията на Австралия се намират 40% от световните запаси на уран, но страната захранва едва 19% от световния пазар на суровината.

16.10.2012 | 15:50
Австралия заяви готовност за преговори за доставка на уран в Индия

Австралия е променила политиката си и вече има готовност да води преговори за доставка на уран в Индия. Това съобщи австралийският премиер Джулия Гилард по време на посещението си в Делхи. Продажбата на уран на Индия ще помогне на страната да подобри позициите си в ядрената енергия за граждански цели.

Първоначално Австралия отказваше да продава уран на Индия, защото страната не е подписала Договора за неразпространение на ядрено оръжие. Въпреки това, Гилард неведнъж е отправяла призив забраната да бъде отменена, за да се премахне и дипломатическото напрежение между двете държави и да се отвори пътят на австралийските износители към Индия.

 „Променихме правителствената си политика, така че вече няма пречки пред нас да продаваме уран на Индия,“ заяви Гилард пред журналисти по време на посещение на деца в неравностойно положение.- „Следващата стъпка са преговорите за подписване на споразумение за сътрудничество в областта на ядрената енергетика.“

Промените в намеренията на австралийското правителство идват след като американският президент Барак Обама посети Австралия в опит да сближи връзките на двете страни в областта на ядрената политика. Още през 2008 година Вашингтон подписа споразумение с Индия за използването на уран за производство на ядрената енергия за граждански цели. Тогава Австралия подкрепи споразумението, но досега отказваше да продава уран на Индия. Очаква се детайлите около предстоящите преговори да бъдат изгладени на среща между австралийския премиер Джулия Гилард и индийския й колега Манмохан Синх в сряда.

Според статистиката на територията на Австралия се намират 40% от световните запаси на уран, но страната захранва едва 19% от световния пазар на суровината. Освен това на територията на континента няма нито една ядрена електроцентрала.