Атина се нуждае от още 2 години, за да постигне бюджетните цели

Понякога е по-добре да имаме малко повече време, смята Кристин Лагард.

11.10.2012 | 10:44
Атина се нуждае от още 2 години, за да постигне бюджетните цели

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард заяви, че Гърция трябва да получи още две години, за да постигне бюджетните си цели и изказа предположение, че е необходимо намаляване на гръцкия дълг преди да продължи финансирането на страната, предаде Bloomberg.

"Понякога е по-добре да имаме малко повече време", посочи тя по време на пресконференция в Токио, с която отбеляза началото на годишната среща на МВФ. "Това препоръчахме за Португалия, това е, което препоръчваме за Испания и това препоръчваме за Гърция", отбеляза Лагард.

Докато международните кредитори обсъждат с гръцкото правителство новите бюджетни съкращения, управляващият директор на фонда посочи, че фискалните и структурни мерки са само част от това, което трябва да се дискутира. "Трябва да разгледаме също финансирането и дълговата ситуация на страната", уточни тя.

Според гръцкото правителство дългът на страната ще достигне 179.3% от БВП през 2013, с което ще превиши целта от 120% за 2020 , определена от МВФ.

"Няма да пестим време и усилия, за да направим каквото можем в помощ на Гърция", подчерта Лагард. Целта на МВФ е да гарантира, че Атина ще се съвземе, ще се върне на пазарите и няма да се нуждае от постоянна подкрепа, уточни директорът на МВФ.