Руският апелативен съд освободи една от изпълнителките от Pussy Riot

30-годишната Екатерина Самуцевич беше освободена още в залата.

10.10.2012 | 17:18
Руският апелативен съд освободи една от изпълнителките от Pussy Riot

Руският апелативен съд освободи една от трите изпълнителки от пънк-групата Pussy Riot, осъдени на хулиганство. Присъдата на 30-годишната Екатерина Самуцевич беше променена на условна с изпитателен срок от две години. Тя беше освободена още в залата при обжалването на присъдите днес.
Трите изпълнителки заявиха пред съда, че не би трябвало да бъдат лишавани от свобода заради протеста им срещу руския президент Владимир Путин.

 „Ако без да искаме сме наранили нечии вярвания с нашите действия, се извиняваме за това. Но идеята беше политическа, не религиозна. И в предишни наши акции, както и в тази, сме протестирали срещу властта на сегашния президент на Русия, срещу църквата като институция, сливаща се с държавата, срещу политическите изказвания на патриарха. Вярвам, че не съм извършила никакво престъпление. Това е общата позиция и на трите ни. Разделение в Pussy Riot няма,“ заяви Екатерина Самуцевич пред журналисти.

Присъдата от две години затвор на изпълнителките предизвика вълна от критики по цял свят.
Вашингтон и Брюксел определиха делото като свидетелство за засилващия се стремеж на Путин да потисне несъгласието, след като се върна на президентския пост. Самият руски държавен глава наскоро заяви, че съдът е взел правилно решение по делото.