Инжекции със заразени стероиди убиха 11 души в САЩ

Предполага се, че между 21 май и 24 септември над 13 000 души са получили от обезболяващите спринцовки.

10.10.2012 | 08:38
Инжекции със заразени стероиди убиха 11 души в САЩ

Най-малко 119 заболявания с гъбичен менингит, включително 11 смъртни случая, са регистрирани в САЩ след инжекции със заразени стероиди, предадоха световните агенции, цитирайки съобщение на Федералния център за контрол и превенция на болестите.

Възможно е до 13 000 души да са получили обезболяващите инжекции със заразени стероиди за успокояване на болки в гърба между 21 май и 24 септември, но се очаква само малък брой от тях да се разболеят, успокояват американските здравни власти.

Засегнати са общо 9 щата. Най-много заразени има в Тенеси - 39 души. Следват Мичиган с 25 заразени, Вирджиния - 24 и Индиана - 12. Регистрирани са случаи и във Флорида, Мериленд, Минесота, Охайо и Ню Джърси.

От Федералния център за контрол и превенция на болестите призоваха лекарите да се свържат с пациентите, които са получили дози от заразените стероиди след 21 май в над 20 щата.

Здравните работници предупреждават, че гъбичният менингит не е заразен. Той засяга защитната мембрана на главния и гръбначния мозък. Заболяването е рядко и често пъти се открива твърде късно. Причината е, че в началото протича незабелязано, тъй като симптомите му приличат на тези на обикновения грип.