НАТО обмисля разширяване на тренировъчната си мисия в Ирак

Създадена в Багдад през октомври 2018 г. тя наброява 500 души персонал

11.02.2020 | 22:30 Редактор: Юлия Христова
НАТО обмисля разширяване на тренировъчната си мисия в Ирак

НАТО обмисля разширяване на тренировъчната си мисия в Ирак, за да облекчи ръководената от САЩ коалиция срещу терористичната организация "Ислямска държава“, предаде Ройтерс.

Пактът и коалицията има небойни "тренировъчни и съветнически“ мисии, които имат за цел да развият иракските сили за сигурност, но и двете са преустановени заради опасения за регионалната стабилност, след като американски дрон уби висш ирански генерал в Багдад на 3 януари.

След убийството президентът Доналд Тръмп призова НАТО да положи повече усилия в Близкия изток, без да уточнява какво точно има предвид.

Министрите на отбраната на НАТО, включително шефа на Пентагона Марк Еспър ще обсъдят възможности за небойни мисии в региона на двудневна среща в Брюксел, започваща в сряда, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

"Обсъждаме какво още НАТО може да направи“, каза той пред репортери, допълвайки, че пактът на първо място ще се стреми да възстанови обученията с благословията на иракското правителство, пише БНР.

Посланикът на САЩ в НАТО Кей Бейли Хътчисън заяви, че алиансът ще потърси съвети как да засили мисията си, но не даде детайли.

Създадена в Багдад през октомври 2018 г. тренировъчната мисия на НАТО в Ирак наброява 500 души персонал.

Според дипломати тя може да се увеличи до 2000 души благодарение на прехвърляне на военнослужещи от коалицията срещу джихадистите.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК