СЗО: Коронавирусът е много сериозна заплаха за целия свят

Има нови 2478 потвърдени случая на заразени

11.02.2020 | 16:05 Редактор: Искра Ангелова
СЗО: Коронавирусът е много сериозна заплаха за целия свят

Генералният директор на Световната здравна организация (СЗО) д-р Тедрос Адханом Гебрейесус заяви във вторник, че коронавирусът представлява "много сериозна заплаха" за целия свят.

"Тъй като 99% от случаите са в Китай, въпросът със заразата продължава да бъде много спешен за тази държава, но крие много сериозна заплаха и за останалия свят", предупреди Гебрейесус.

Той направи това изказване при откриването на двудневна среща в Женева на 400 изследователи, имаща за цел ускоряване на изследванията в областта на диагностиката, лекарствата и ваксините срещу новия коронавирус, информира БНР.

По-рано през деня Китайската национална комисия по здравеопазване обяви, че в понеделник са починали от смъртоносния вирус още 108 души, като общият брой на загиналите в Китай вече достигна 1016. Всички починали, освен петима, са от централната провинция Хубей, която е епицентъра на вирусното огнище.

В същото време има нови 2478 потвърдени случая на заразени, което обаче е по-малко от 3062 ден по-рано, като общият брой на заразените е нараснал до общо 42 638. Извън континентален Китай са потвърди 422 случая на заразени с новия коронавирус.

Най-висшият правителствен експерт по въпросите на епидемията Чжун Наншан изрази надежда, че епидемията може да достигне връх през февруари, след което да оформи плато (да няма допълнителна ескалация на епидемията), преди тя да започне да отслабва.

"Пиковото време може да бъде достигнато към  средата или в края на този месец", прогнозира пред Ройтерс Чжун Наншан - епидемиолог, спечелил своята слава заради ролята си в борбата с огнището на SARS (Тежкия остър респираторен синдром - ТОРС) през 2003 година.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК