ЕС решава за дългосрочния бюджет. Експерт: Проблемът е огромен

Румен Йончев обясни, че след Brexit се отваря огромна дупка от 60 млрд. евро

10.02.2020 | 21:47 Редактор: Ралица Братанова

Дългосрочният бюджет на Европейския съюз, който представлява финансова рамка от около 1 трилион евро, която дефинира приоритетите на Съюза и разпределя ресурсите за реализирането им, ще бъде обсъждан на 20 февруари.

Международният анализатор и лидер на ЗНС Румен Йончев припомни в студиото на "Денят ON AIR", че тя се решава на всеки седем  години от ЕК.

"Залогът и проблемът е огромен този път. С излизането на Великобритания се отвори огромна дупка от 60 млрд. евро в ЕС. В същото време тече един отдавнашен дебат между двата лагера в ЕС - между северните държави, които се придържат към ниските разходи и Южна Европа, където са нетните получатели на средства", обясни Йончев.

По думите му на 20 февруари едва ли ще се стигне до окончателно решение за рамката, тъй като всеки иска да си отиде вкъщи със защитени свои позиции и балансът трудно може да бъде намерен в рамките на 2-3 дни.

Анализаторът посочи, че спорът е около три основни теми - общата селскостопанска политика и финансирането ѝ, кохезионната политика и борбата с климатичните промени.

България е една от страните, които държат да няма намаляване на разходите за общата селскостопанска политика - нещо, което не се възприема от всички членове на Съюза.

"Втората голяма тема е кохезионната политика.Тя е обект на преразглеждане в рамките на европейските институции и основната цел на държавите, които искат икономии, е намаляване на разходите за нея. Срещу това се противопоставят новите страни членки, които имат много да догонват", коментира Йончев пред Bulgaria ON AIR.

Според него политиката за борбата с климатичните промени е огромен разход, за който тепърва трябва да бъдат намерени източници.

"Намирането на тази златна среда, където всички ще бъдат доволни, е много трудно", заяви анализаторът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК