81% от хората по свeтa биха гласували за Обама

Кандидатът на републиканците Мит Ромни събира симпатиите на едва 19% от участвалите а проучване нa Gallup International.

25.09.2012 | 17:49
81% от хората по свeтa биха гласували за Обама

Ако гражданите от цял свят имаха правото да гласуват за американски президент, то мнозинството от тях биха избрали  кандидата на Демократическата партия-Барак Обама. Проучване на Gallup International, сочи, че 81% от анкетираните биха дали гласа си за настоящия американски президент. Едва 19% от запитаните са заявили, че биха гласували за кандидата на републиканците-Мит Ромни. В анкетата на Gallup участие са взели 26 хиляди жители от 30 държави.

Обама се радва на най-голяма подкрепа в Исландия, където 98% от анкетираните биха го подкрепили. В Холандия, Португалия и Германия за него гласа си биха дали 97%, а в Ирландия и Дания 96%.

Мит Ромни е фаворит на жителите на Израел. 65% от анкетираните там казват, че биха гласували за него. Кандидатът на републиканците заяви, че според него мирът между Израел и Палестина е невъзможен и че палестинците „въобще не се интересуват” от установяването на мир с Израел.
За Мит Ромни биха гласували и 41% от анкетираните пакистанци и 36% от грузинците.

Жителите на Канада и Израел в най- голяма степен очакват резултатът от изборите в САЩ да рефлектира върху собствените им страни. 88% от анкетираните канадци и също толкова от запитаните израелци са споделили, че изборите в САЩ ще имат отражение върху политиката в страната им. 84% от японците споделят същото мнение.

Най-слабо от изборите в САЩ се вълнуват гражданите на Исландия, Финландия и Румъния.