fallback

Ромни: Половината американци са търтеи

Републиканският кандидат застана зад скандалното си изказване, само призна, че можел да се изрази по-елегантно.

18.09.2012 | 09:32

Кандидатът за президент на САЩ Мит Ромни защити скандалното си изказване, че почти половината американци са безполезни мързеливци, зависими от правителството. Вчера в интернет бе разпространен таен запис от негово обръщение към богати дарители, в които бившият губернатор на Масачусетс окачествява онези 47% от нацията, които според анкетите предпочитат конкурента му Обама, като търтеи, които не плащат данъци и са изцяло зависими от правителствените помощи. "Моята работа не е да се грижа за тези хора", подчертава пред дарителите Ромни.

Изказването му предизвика шумен скандал и много анализатори го определиха като най-сериозния в поредицата гафове на републиканския кандидат. Говорител на кампанията на Обама го нарече "шокиращо".

Снощи обаче Ромни защити думите си и подчерта, че е казал каквото мисли, макар може би да не се е "изразил достатъчно елегантно". На извънредна пресконференция той повтори, че политиката, провеждана от Обама, е "привлекателна за онези, които не плащат данъци". Ромни уточни, че мнението му е част от необходимите по-широки дебати около самото бъдещо развитие на Америка: "Вие вярвате ли в едно гравитиращо около правителството общество, което осигурява все повече социални помощи? Или вярвате в обществото на свободната инициатива, в което хората са способни да преследват мечтите си?", попита републиканецът.

Подобни изявления звучат привлекателно за дясното ядро на Републиканската партия, но могат да отблъснат онези няколко процента независими и още неопределили се гласоподаватели, които според прогнозите ще решат изборите. Заради това The Atlantic определи решението на Ромни да застане зад думите си като "посягане към бутона за самоунищожение".

fallback
Още от Свят
fallback