Малайзия ще издирва гейовете от малки

Правителството на доминираната от мюсюлмани държава затяга мерките срещу хората с различна сексуална ориентация.

14.09.2012 | 16:13
Малайзия ще издирва гейовете от малки

Правителството на Малайзия започна да организира масови семинари за учители и родители, които да им помогнат да откриват рано евентуални хомосексуални наклонности у децата. До момента са проведени десет такива семинара, посетени от над 1500 души.

Това е поредната стъпка на властта в Куала Лумпур срещу хората с различни сексуални наклонности, след като през март правителството официално обяви намерението си да се справи с този "проблем".

Най-сигурният начин да се отгатне потенциална хомосексуалност у момчетата е по дрехите – онези, които предпочитат впити облекла в светли цветове и големи чанти, са в най-рисковата група, обясняват лекторите на семинарите. При момичетата нямало толкова явни белези.

Малайзия, в която почти две трети от 29-милионното население са мюсюлмани, има подчертано враждебно отношение към еднополовия, както и към оралния секс. По закон нарушителите на двете забрани рискуват да получат до 20 години затвор, макар че това рядко се прилага в практиката. В последните години обаче толерантността към хомосексуалните видимо намалява. В един от щатите на федералната държава дори организираха специални лагери, в които "по-женствените" момчета се обучават как да станат мъже.

"Младежите лесно се повлияват от сайтове и блогове на гей-, лезбо- и транссексуални групи", коментира министърът на образованието Пуад Заркаши, който според непотвърдени информации ще води следващия семинар. "Това може да се разпространи сред другарите им, особено сме разтревожени, че се случва по време на училище".