Криза с боклука в Португалия - протестират срещу вносните отпадъци

И там боклукът е предимно от Италия

04.02.2020 | 13:20 Редактор: Ивет Арабова

Протести срещу вносния боклук в Португалия. Проблемът там нашумя в последните дни, а правителството в Лисабон се ангажира да намери решение.

Преди две седмици стана ясно, че на частно сметище в северната част на Португалия се складират отпадъци от много европейски държави. 

"Къщата ми е направо нападната от буболечки. Звънях на съседите, те дойдоха да видят. В къщата ми е пълно с инсекти. Минават директно през вратата. Откъде идват? От боклуците! Миризмата ги привлича. Наистина не се издържа! Вече е невъзможно да живея тук", разказа Косейар Гаспар, който живее близо до депо за отпадъци.

През 2018 година в Португалия са откарани близо 330 000 тона боклук от т. нар. "кехлибарен списък", включително отпадъци, съдържащи опасни субстанции, за които е необходимо предварително одобрение. Близо 110 000 тона от тези отпадъци са се озовали на сметища, а останалите са били предадени за валоризация - процес, при който боклукът се преработва в суровини. 

Както у нас, така и в Португалия вносният боклук е основно италиански. Отпадъци са пристигали също от Малта, Ирландия, Гърция и други държави.

Жители в Португалия се обединиха и създадоха собствени екодвижения срещу сметищата, организираха протести, петиции и дори планират да заведат дела срещу Министерството на околната среда. Ведомството пък планира да преразгледа лицензите за получаване на органични отпадъци на сметищата и да ги анулира, "когато това е оправдано". Страната е изгодна дестинация за боклука заради ниските такси за депониране, които обаче предстои да бъдат увеличени.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК