Трима миньори остават затрупани четвърти ден в мина в Китай

Броят на жертвите след експлозията в мината Сяоцзяван в сряда достигна 43.

01.09.2012 | 15:42
Трима миньори остават затрупани четвърти ден в мина в Китай

Броят на загинали след експлозията в китайската мина Сяоцзяван достигна 43. Трима други миньори остават затрупани под земята вече четвърти ден след най-сериозния инцидент във въгледобивна мина в Китай от близо три години насам, съобщи The Wall Street Journal. Според местни медии шансовете на тримата да оцелят са минимални, тъй като се намирали в центъра на взрива, разтърсила мината Сяоцзяван в югозападната провинция Съчуан в сряда следобед.

В спасителната мисия в деня на взрива са се включили 108 души. Те са  успели да извадят на повърхността 154 миньори. Седем от тях остават  в критично състояние, а други 50 са отровени с въглероден окис, съобщава агенция Синхуа.

Полицията е задържала собствениците на мината, а правителството на Съчуан е разпоредило проверка на останалите мини в региона, като тези които не отговарят на условията за безопасност следва да бъдат затворени.
За първи път от 2009 толкова много хора стават жертва на експлозия в мина. Преди три години 108 миньори са убити след взрив в мина в провинция Хейлонгджанг.

Инцидентите във въгледобивните мини в Китай са често срещани, тъй като условията за безопасност на труда често се пренебрегват. Миналата година при такива обстоятелства са загинали 1 973 миньори, което е 19% по-малко от жертвите през 2010.