Почина Нийл Армстронг

Смъртта на астронавта е настъпила вследствие на усложнения след претърпяна сърдечна операция.

26.08.2012 | 09:13
Почина Нийл Армстронг

Нийл Армстронг, първият човек стъпил на Луната, почина в събота на 82-годишна възраст. Американският астронавт, който ще остане в историята като най-известния пионер в изследването на космоса е починал вследствие на усложнения от сърдечната операция, която претърпя преди три седмици.

Като командир на мисията "Аполо 11", той стъпи на Луната на 20 юли 1969, наблюдаван на живо от над 600 милиона телевизионни зрители. Първите му думи, когато стъпва на повърхността "Една малка крачка за човек, но един огромен скок за човечеството", се превърнаха в една от най-разпознаваемите фрази изричани някога.

"Докато скърбим за загубата на един прекрасен човек, ние също празнуваме забележителния му живот и се надяваме той да послужи за вдъхновение на младите хора да се трудят, за да постигнат целите си и да са готови самоотвержено да работят за кауза по-голяма от тях самите", се казва в изявление на семейството.

Президентът Барак Обама заяви в събота вечер, че Армстронг е "сред най-великите американски герои - не само на своето, но и на всички времена". Миналия ноември астронавтът получи най-високото гражданско отличие на САЩ - Президентския медал на свободата.

"Аполо 11" беше последната мисия на Армстронг, който тогава бе на 38 години. Заедно с колегата си Едуин "Бъз" Олдрин той прекара около 3 часа на Луната в събиране на проби, извършване на експерименти и правене на фотографии.

Роден през 1930 в щата Охайо, бъдещият астронавт проявява огромен интерес към летенето от съвсем малък и на 15 години вече има сертификат за пилот. Той се включва в Корейската война през 50-те като пилот на изтребител.

Армстронг се присъединява към NASA през 1962. Там първо става пилот на мисията "Джемини 8" и резервен пилот за "Джемини 11" - и двете през 1966. На "Джемини 8", заедно с колегата си Дейвид Скот той провежда първото успешно скачване на управляем кораб с друг космически апарат.

Опитът като пилот помага на Армстронг при спускането към Луната, когато той изключва автопилота и приключва операцията ръчно, за да избегне попадане в скалист участък. Кацането е драматично, защото в резервоарите е останало гориво само за още 30 секунди.

За разлика от редица свои колеги Армстронг не се включи в политиката, въпреки множеството предложения от различни партии. Сред редките му публични прояви са участието в президентската комисия, разследвала експлозията на совалката "Чаленджър" през 1986, при която загинаха седемте души екипаж. Както и лобирането в Конгреса да бъде продължено финансирането на мисии за завръщане на Луната.