fallback

Сирийските бежанци вече са 150 хиляди души

Само в Турция бежанците от Сирия са над 50 хиляди, сочат данните на ООН.

10.08.2012 | 16:26

150 хиляди души достигна броят на сирийските бежанци, напуснали страната заради кървавите сблъсъци срещу управляващия режим, предаде Reuters, позовавайки се на данни на ООН.

Регистрираните бежанци в Турция са над 50 хиляди. Само за последната седмица съседната на Сирия държава са пристигнали над 6 хиляди сирийци.

Над 45 хиляди са регистрираните бежанци на територията на Йордания, над 36 хиляди в Ливан и над 13 хиляди в Ирак.

Очаква се мястото на Кофи Анан като специален пратеник на ООН и на Арабската лига за Сирия да бъде поето от алжирски дипломат ветеран, съобщават дипломатически източници. 78-годишният Лахдар Брахими е бивш министър на външните работи на Алжир.

Като представител на Арабската лига Брахими помогна за да бъде сложен край на гражданската война в Ливан. На два пъти е бил специален пратеник на ООН в Афганистан. Официалното му назначаване се очаква да стане следващата седмица, въпреки че е възможно в последния момент да настъпят промени, ако някоя държава се обяви против кандидатурата на Брахими или самият той не се откаже предварително.

Кофи Анан се оттегли от поста миналата седмица с мотива, че повече не може да изпълнява ролята на специален пратеник на ООН и Арабската лига, заради увеличаващото се милитаризиране на конфликта, а също и поради продължаващото блокиране на въпроса в Съвета за сигурност на ООН. След като пое поста през февруари Анан предложи мирен план за Сирия, който залагаше на прекратяване на въоръжения конфликт и осигуряване на свободен достъп на хуманитарна помощ.

fallback
Още от Свят
fallback