Уругвайското правителството поема търговията с марихуана

Нов законопроект позволява на управляващите да поемат контрола върху вноса, производството и разпространяването на наркотика.

10.08.2012 | 10:56
Уругвайското правителството поема търговията с марихуана

В парламента на Уругвай е внесен законопроект, според който правителството ще се превърне в основен и законен дилър на марихуана, съобщи Асошиейтед прес. Всички министри в кабинета на президента Хосе Алберто Мухика са подписали внесения в Конгреса документ, според който правителството трябва да поеме изцяло нелегалната търговия с марихуана в страната, която се оценява на 30-40 милиона долара годишно.

Законопроектът предвижда управляващите да поемат контрола върху вноса, производството, продажбата и разпространяването на наркотика, като по този начин се създаде легален пазар, така че потребителите да могат да се снабдяват, без да им се налага да използват по-опасните нелегално продавани наркотици.

В мотивите към новия норматив се посочва, че борбата с наркотиците не е дала резултат и че марихуаната предизвиква "само леко изразена зависимост за разлика от кокаина, алкохола, тютюна и психотропните препарати".

Целта на вносителите е употребата на марихуана да се нормализира и изцяло да бъде приета от обществото, така че потребителите да не бъдат третирани като престъпници. Едновременно с това се предлагат учебни програми за рисковете от употребата на марихуана.

Съдбата на законопроекта в Конгреса е неясна заради сериозните различия в позициите на отделните фракции, както и между депутатите от коалицията Широк фронт на президента, съставена от леви партии и социални движения.