fallback

България и Румъния не са готови за Шенген

В момента отворени граници за двете държави са нещо невъзможно, смята германският министър на вътрешните работи.

03.08.2012 | 11:35

България и Румъния още не са готови да се присъединят към Шенгенското пространство, заяви германският министър на вътрешните работи Ханс-Петер Фридрих в интервю за вестник „Райнише пост”.

Въпреки сигналите, че е възможно през септември да се стигне до компромисното решение двете балкански страни да влязат в пространството за свободно пътуване с въздушните и морските си граници, това вече е под въпрос.

"Според мен в момента е изключено отварянето на границите за България и Румъния", каза още Фридрих.

Досега само Холандия официално се противопоставяше на членството на София и Букурещ в Шенген заради слабите резултати в борбата с престъпността и корупцията. Условието на Хага за ревизия на позицията й бе два последователни положителни доклади на ЕК за напредъка на двете страни в тези области. Въпреки че България и Румъния са изпълнили техническите критерии за членство, отлагането на важните решения дойде след последните доклади от Комисията, които бяха силно критични и за двете държави.

Изненадващо обаче, Холандия определи междинния доклад от пролетта като положителен.

Преди няколко седмици президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой каза в София, че "през септември ще намерим решение". Тогава той припомни двустепенния план, разработен от Германия и Франция, предвиждащ при първия етап да бъдат отворени само летищата и пристанищата, а решението за премахване на контрола по сухопътните граници да бъде взето по-късно.

В интервюто си германският министър посочва още, че продължава да подкрепя присъединяването ни към Шенгенската зона на два етапа, но е скептичен, че тази година може да се стигне до първата фаза.

В момента Германия се стреми към идеята в самото Шенгенско пространство да има възможност за повече контролни постове. Страната успя да спечели подкрепата на останалите държави от ЕС за координирана европейска процедура, при която страните-членки да имат последната дума.

Сега Европейският парламент трябва да одобри тази промяна, отбелязва още германският министър, като изрази надежда, че това ще стане до края на годината.

fallback
Още от Свят
fallback