Испания и Англия затягат граничния контрол за чужденци

Имигрантите вече трябва да представят доказателство за доходи.

29.07.2012 | 18:43
Испания и Англия затягат граничния контрол за чужденци

Икономическата криза принуди испанското правителство да въведе изискване към пристигащите в страната граждани на общноста да представят „доказателство за доходи". Целта е пристигащите чужденци да декларират доходи, с които да се гарантира, че няма да са "социална тежест" за страната. По примера на Испания, Великобритания също въвежда по-строг контрол на границата, съобщава bTV.

С въведената мярка Мадрид се надява да спести над 1 млрд. евро годишно, ограничавайки имигрантите. С министерска заповед от началото на юли испанското правителство посочва, че всеки гражданин на Европейския съюз, който живее в Испания в продължение на повече от три месеца, трябва да представи трудов договор или документи, които потвърждават, че разполага с достатъчно средства, за да се издържа сам.

В Обединеното кралство също е в сила такава разпоредба и Министерството на вътрешните работи изисква от гражданите на общността да не бъдат в тежест на държавния бюджет, преди да им позволи да останат във Великобритания.